Mihai Giminadis, JIDVEI România: <<Avem cea mai mare plantație de Sauvignon blanc din Europa  >>

S-a întâmplat ca în 2017 să merg cu reportofonul la INDAGRA, la GoodWine, dar nu am ratat nici expoziția de vinuri care a avut loc la Arhitectură sub genericul „Vinul de Crăciun ”, însă mi-am permis un mic “artificiu de calcul”…Am păstrat acest ultim interviu din 2017 pentru a-l publica în perspectiva zilei de Sf. Ion (2018). Iar înainte de interviu am considerat că aș putea relata câte ceva și despre sărbătorile de iarnă, adică din perioada Crăciunului 2017 și a Revelionului 2018

 

Crăciunul a fost senzațional…

Nu voi oferi alte detalii decât cele legate de bucate tradiționale și de obiceiuri românești de Crăciun. Mi-aș fi dorit să văd și în București cete de colindători cu capra, cu ursul, dansurile jienilor etc. etc. Din păcate am văzut, în ultima zi a Târgului de Crăciun, pe 27 decembrie, 2017, niște cete de colindători care puneau la casetofon cântece populare /colinde/, iar ei strigau în pauze și se agitau după zgomotul unor tobe pentru a da impresia că ei sunt autorii întregului moment tradițional-românesc.

Am servit bucate tradiționale românești, stropite din belșug cu țuică și vin, am urmărit secvențe din programele TV (deși…dar mai bine nu mai adaug nimic), am trăit din plin bucuria atmosferei dintr-o casă în care nu a lipsit nimic din sărbătoarea / sărbătorirea Crăciunului la români.

 

De Anul Nou… am savurat concertele din Piața George Enescu, ne-am înghesuit și noi în limite rezonabile, am făcut fotografii și am plecat repede acasă, după trecerea în 2018, ca să petrecem firesc și românește până la ziua.

Iar fiindcă în scurt timp va fi…

 

Sf. Ion, 2018

…vă ofer interviul „păstrat la gheață” încă de la Crăciun, pentru a-l putea valorifica acum.

 JIDVEI, între amintiri și realități

Am făcut armata la Zalău, iar între camarazii mei de arme se afla și un inginer agronom care lucra la JIDVEI. Toată armata ne-a înnebunit cu vinul și șampania care se produc la Jidvei și ne-a tot spus să venim după armată la el, să ne convingem la… „Jidveiul locului” ! Nu am reușit niciodată să-i urmăm sfatul, iar acum, când am reușit să discut cu domnul Mihai Giminadis, de la JIDVEI, am aflat că fostul meu camarad de arme se pensionase de mult.

  • Care ar fi povestea celebrei zone Jidvei?

M.G. : – Jidvei a fost înființat în 1949, în 1999 s-a privatizat, a fost cumpărat de familia Necșulescu, care sunt și actualii proprietari, dânșii au cumpărat toată podgoria (care la momentul acela era într-o stare deplorabilă). În momentul de față a fost adusă la cele mai înalte grade de tehnologizare și avem 2700 de hectare și cea mai mare plantație de Sauvignon blanc din Europa.

Ați amintit ceva legat de șampanie și de vinul alb…

M.G.: – Noi suntem faimoși pentru vinul nostru alb, în primul rând…Avem vin alb, avem șampanie și avem și vinars, suntem printre puținii producători de asemenea produse din România.

Un gând pentru cititorii acestui interviu (care ar putea să-l citească și în contextul zilei de Sf. Ion ! ).

M.G.: – Multă sănătate, să dea Dumnezeu să fim o țară cât mai unită de acum încolo și să consumăm mai mult vin și mai puțină bere !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here