1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

BASARABIA – DOCUMENTE ISTORICE, LITERARE, POESEURI...

Duminică, 20 Aprilie 2014 17:50

PREPELITA-Mihai-BASARABIA-cop-wbUna dintre interesantele cărţi lansate vineri, 24 Ianuarie 2014, în sala „Orizont“ a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timişoara, este Basarabia – 200*, de Mihai Prepeliţă (născut în 19 octombrie 1947, în satul Bahrineşti**, „satul băgrinilor“, adică „al salcâmilor-de-aur“, «sat de pe graniţă, tăiat în jumătate de frontiera nedreaptă dintre români şi români» – după cum ne încredinţează autorul –, din fostul judeţ al României, Rădăuţi, astăzi, satul Bahrineşti purtând numele „cu semnificant ajustat limbii postbolşevicei stăpâniri“, Bagrinivka, din raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi-Ukraina).

Citeşte mai mult...

EXISTENŢIALISMUL TRANSCENDENT

Duminică, 20 Aprilie 2014 17:50

POPA-Constantin-x3-wbÎnainte de orice o idee filosofică trebuie să aibă utilitate asupra vieţii. Scopul a ceea ce urmează este pe de o parte de a da un sens existenţei altul decât cel dat de religie, iar pe de altă parte de a combate nihilismul, adică lipsa oricărui sens. Filosofia, aşa cum a arătat Kant, nu are acelaşi demers pe care îl are ştiinţa pentru că în timp ce metoda ştiinţifică se bazează pe observaţie, pe propunerea unei ipoteze, şi a unui experiment care să valideze ipoteza, filosofia merge mai departe interpretând din alt unghi realizările ştiinţifice, pe de o parte,  iar pe de alta stabilind limitele cunoaşterii atât empirice cât mai ales metafizice.

Citeşte mai mult...

CINE SUNT HUNII-UNGRO-MAGHIARII?

Duminică, 20 Aprilie 2014 17:50

NISTOROIU-GC-wb„Continuitatea românilor în vatra lor strămoşească – Dacia - nu a fost contestată până la sfârşitul secolului al XVIII-lea.”  (Franz Joseph Sulzer-Geschichte des transalpinischen Daciens)

Sensul unei rase, naţii ori seminţii în istorie nu constă în cuceririle şi acaparările samavolnice teritoriale, provinciale, în migraţiile barbare distrugătoare, în iredentismul grotesc, în falsificarea istoriei şi a culturii, în maghiarizarea forţată a populaţiei ocupate, în interzicerea vorbirii limbii române în teritoriul sfâşiat şi controlat de invadatori, în şerbia aproape milenară cu care a înjugat poporul român din Ardeal, în „aranjarea”  diferitelor tratate internaţionale, în obținerea garanţiei marilor bancheri internaţionali sau a lobbismul anumitor congresmeni întru şovinism pentru liderii diferitelor organisme ale societăţii deschise, ci în misiunea spirituală şi jertfelnică pe care o aduc lui Dumnezeu, naţiei lor şi indirect celorlalte naţiuni.

Citeşte mai mult...

Revin ruşii

Duminică, 20 Aprilie 2014 17:50

ROMAN-Viorel-bue-wbIntervenita militara a Rusiei in Crimeia dublata de disponibilitatea presedintelui Putin de a dialoga cu puterile occidentale G7 pentru a dezamorsa conflictul nu-s surprinzatoare. Moscova a avut inspiratia de a renunta pasnic la dictatura, la razboiul rece si taria de intinde o mana frateasca occidentului, dar vizita Fericitului papa Ioan Paul II la Kremlin nu a mai fost posibila.

Citeşte mai mult...

Magia Fulgilor de Zăpadă

Duminică, 20 Aprilie 2014 17:50

Magia Fulgilor de ZapadaCu părere de rău el privea pe fereastră în fiecare zi cu speranţa că va începe să ningă cu fulgi mari şi albi. Îşi amintea cu drag cum mergea pe străzile copilăriei sale din Braşov în timp ce ningea abundent până acolo încât nu mai distingea nimic în jurul său. Covorul gros de omăt se îngroşa necontenit şi îi îngreuia paşii pe măsură ce înainta plin de curaj prin viforul care nu mai contenea.

Citeşte mai mult...

Presa scrisă românească susţinută de Social Media

Duminică, 20 Aprilie 2014 17:50

tasente-tanase-650x400În România toate ziarele tipărite înregistrează o scădere a numărului de exemplare vândute. În același timp, se constată o creştere considerabilă a numărului de cititori online ai ziarelor şi, de asemenea, o creştere a interacţiunii sociale între cititori, precum şi între jurnalişti şi public.

Citeşte mai mult...

NEVOIA DE ALTRUISM

Duminică, 20 Aprilie 2014 17:50

vavila popovici„Adevărata societate trăiește în noi înșine”, sunt cuvintele filozofului italian Giovanni Gentile (1875-1944). Sistemul lui filosofic este considerat idealist, întrucât pentru el ideea – creațiunea spiritului nostru – este singura care ne poate spune ceva. Nu admite nimic care să nu fie înăuntrul conștiinței. El consideră întreaga existență spirituală un act viu, în fiecare clipa altul: „Atâta spirit, atâta bogăție spirituală, câtă viață spirituală în act”. Se bazează pe înțelepciunea filosofiei creștine: „Adevărul este înăuntrul omului, nu în afară”; „omul nu e om de la natură”; „omul este om întrucât se face om”; „omul este o eternă făgăduință”.

Citeşte mai mult...

Youtube şi Gândacul

Gandacul de Colorado

Gandacul de Colorado

Premiera muzicala in Colorado
Gandacul de Colorado

Ne gasesti si pe:

facebooktwitter

Comentarii site

Toate comentariile

banner_60_160

E-Connect Cadouri

econnect

Ce părere aveţi despre noul site Gandacul de Colorado?

 

 

 

 

 

 


  Rezultate

banner_160_600
  • Banner

Rubrici ziar

Ce rubrici noi aţi dori să conţină ziarul?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Rezultate

banner_160_600