1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

SPIRITUL DE SOLIDARITATE CANADIAN

Sâmbătă, 01 Noiembrie 2014 11:33

gr-NATHAN-CIRILLO-1989-2014-wbÎn ziua de 23 octombrie, toată Canada a fost în şoc după ce un terorist de influenţă islamistă, dar născut în Canada, a lansat un atac asupra unor simboluri canadiene de primă importanţă din Ottawa. A ucis un soldat de gardă la Memorialul Naţional de Război, „War Memorial" şi apoi, pătrunzând în sediul Parlamentului, frumoasa clădire victoriană din capitală, a mitraliat cu sălbăticie până a fost redus la tăcere definitivă.

Citeşte mai mult...

CURS DE... EUROPEANĂ

Sâmbătă, 01 Noiembrie 2014 11:33

CALUTIU-S-Gabi-X2wbCândva, prin anii şaizeci, verişoara mea s-a făcut de pomină cu încercarea de a-i recita unui Moş Crăciun morocănos o poezie festivă. Îmbujorată şi cu glas pierit, mogâldeaţa şi-a început recitalul cu titlul pompos: „Partidul”. „Ce e aia, Partidul?!”, a repezit-o cu glas tunător Moşul, care nu accepta deloc să fie strigat Gerilă, scârbit de amestecul politicii în treburile noastre interne.

Citeşte mai mult...

WORDLESS STORIES Set for United Solo

Sâmbătă, 01 Noiembrie 2014 11:33

united soloThe celebrated Romanian one-man-show premieres in the US as part of the United Solo Theatre Festival.

An impressive versatile, witty and spontaneous discourse, whose strength resides in its ability to border on both the bitter and the humorous, Wordless Stories dwells on the passage of time while drawing a smile from its audience.

Citeşte mai mult...

ADEVĂRUL PE CARE NU-L VEȚI VEDEA PE ECRANELE TV

Sâmbătă, 01 Noiembrie 2014 11:33

Cu cât s-a prelungit durata războiului Israel-Gaza iar luptele continuau, cu atât mai mult am asistat la faptul că ecranele de televiziune din întreaga lume continuau să prezinte scene și imagini dificile de distrugere a caselor  și a clădirilor din Gaza, ca un rezultat de bombe Israeliene, imagini cu morți și răniți, inclusiv copii, și o populație care fuge din zonele de luptă, fiind speriată și îngrozită.                                                                               
Într-adevăr, astfel de scene sunt grele  pentru a le viziona, și, bineînțeles, oricine cu o conștiință și cu sentimente normale devine foarte emoționat văzând scenele de sângerare și de morți și răniți în zonele de luptă, precum și suferințele mari provocate de acest război populației civile din Fâșia Gaza.

Citeşte mai mult...

Quo vadis Dumitru Flucuș ?

Sâmbătă, 01 Noiembrie 2014 11:33

Comuna Șinca Nouă, primarul ei și ai lui consăteni.
(AJRP - Europa)
Homo locum ornet, non ornat homonem locus (Omul sfințește locul, nu locul pe om)
„-Domnule primar cărui partid politic aparțineți?
-Partidului din Șinca Nouă, răspunde fără nici o ezitare, Dumitru Flucuș primarul comunei.

Citeşte mai mult...

PUŢINĂ TANDREŢE

Sâmbătă, 01 Noiembrie 2014 11:33

„Bătrâneţea nu ne face copilaşi, cum se spune;
ea numai ne găseşte încă adevăraţi copii” [Goethe]
„Aduţi aminte, când eşti tănâr, că vei fi şi tu odată bătrân!” [Menander]

Cu greu putea înţelege de ce acum, spre deosebire de înainte, schimbările datorate anilor ce-i purta cu mândrie ce-i drept, cam multişori după unii, dar el nici nu-şi dădea seama când i-a agonisit în goana timpului ce niciodată nu priveşte la cei ce nu ţin pasul cu el.

La una din obişnuitele aniversări ale zilei de naştere a unuia dintre copii lui dragi, a auzind vorbindu-se de anacronism, fără a înţelege cuvântul, s-a îndreptat imediat spre biblioteca fiului, nu atât spre a găsi în dicţionar explicaţia, având senzaţia că se referea la el. Ciudat cuvânt, a găsit explicaţia: „Ceva care nu mai corespunde spiritului unei epoci”! Era convins că aşa gândeau copiii nu numai despre el, cu toate că nu cedase niciodată în faţa problemelor ridicate de vârstă. Ba mai mult..., pentru energia şi implicarea lui în foarte multe activităţi, mai ales după pensionare, putea servi oricând ca exemplu nu numai celor de-o vârstă cu el ci chiar şi celor tineri. Revenind în mijlocul invitaţiilor, unul dintre ei explica:
- În ivrit, pastilei de medicament i se spune „cadur”, dar de asemenea şi glonţului...
A intervenit în discuţie bătrânul:
- Şi coniacul începe tot cu litera „C”, dar eu prefer conţinutul. Cu toate că doctorul niciodată nu mi l-a recomandat!
- Spiritual bătrânul,  nimic de spus dar... ce mai avem voie sa gustăm acum?
Din nou a intervenit bătrânul:
 - Nu e sănătos nici să te iei după spusele doctorilor chiar sută la sută. Apoi, cine merge la doctor de plăcere? E similar cu expresia aceea populară: „Să nu faci ce face popa ci numai ce zice!".

Aşa că, paharele ridicate începuseră a-şi face simţită influenţa... ceea ce a permis celor vârstnici să revină la veşnicele amintiri, uitând ca de fiecare dată că au mai povestit acelaşi lucru. Nimeni nu se supăra pe ei dar, ce-i drept, nici mulţi nu se numărau printre cei care-i mai ascultau. Unul dintre invitaţi povesti:  
- Îmi amintesc perfect cu toate că au trecut atât de mulţi ani... Mama, atunci când se întâmpla ca tata, Dumnezeu să-i odihnească, să vină acasă de la vre-o întâlnire între bărbaţi, puţin pilit, ca să nu-l jignească vorbea cu el frumos... iar el întotdeauna îi răspundea: „Fată dragă, mort de beat... mă mai trezesc eu, fie chiar mâine, nu fii îngrijorată, mort de moarte... nu mă mai trezesc!” Nu dura mult şi apoi se aşternea liniştea. Adormea fericit în felul lui.

ABERMAN-T-Berthold2WBFiecare avea ceva de spus şi deodată, tatăl gazdei reuniunii, încă nu vizibil afectat de influenţa băuturii spuse astfel spre a fi auzit de fiecare ocupat cu bucatele din farfurie:
- Vouă vă e dor de lucruri mari. Mie mi-e dor de puţină căldură, cîndva i se spunea tandreţe, la fel cum poate azi a intervenit reumatismul,  pe atunci necunoscându-l, doar cu frumosul sentiment de romantism. Doamne, ce mici deosebiri câteva litere dar ce diferenţă uriaşă, incomparabilă.

Citeşte mai mult...

SUFLETUL DIN IILE ROMÂNEŞTI

Sâmbătă, 01 Noiembrie 2014 11:33

ZIUA-IILOR-TORONTO-wbAcest titlu a fost luat din vârful condeiului scriitoarei Milena Munteanu care mi-a comunicat că a făcut câteva însemnări despre întâlnirea românilor-canadieni din Toronto pentru a sărbători floarea vestimentaţiei portului nostru popular, inegalabile prin frumuseţe - iile pe care le numim cu atâta drag, iile "noastre" şi cum am spune în engleză: the wonderful Romanian blouses.

Citeşte mai mult...

Youtube şi Gândacul

Gandacul de Colorado

Gandacul de Colorado

Premiera muzicala in Colorado
Gandacul de Colorado

Ne gasesti si pe:

facebooktwitter

Comentarii site

Toate comentariile

banner_60_160

E-Connect Cadouri

econnect

Ce părere aveţi despre noul site Gandacul de Colorado?

 

 

 

 

 

 


  Rezultate

banner_160_600
  • Banner

Rubrici ziar

Ce rubrici noi aţi dori să conţină ziarul?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Rezultate

banner_160_600