1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Grigore Leşe a deschis Zilele Culturii Româneşti la EXPO 2012 Yeosu

PDF Imprimare Email

Scris de Mădălina Corina Diaconu Vineri, 03 August 2012 08:45

000000_138_copy

Pavilionul României la Expo 2012 Yeosu găzduieşte, în ultimele 10 zile ale Expoziţiei Internaţionale din Republica Coreea (2-12 august 2012), Zilele Culturii Româneşti – o serie de spectacole de excepţie care vor contribui la promovarea identităţii şi tradiţiilor autentice româneşti în spaţiul asiatic. Protagoniştii Zilelor Culturii Româneşti vor fi maestrul Grigore Leşe, împreună cu Grupul Landîs, ansamblul folcloric Crişana şi, la final, ansamblul Harghita.

Maestrul Grigore Leşe a susţinut astăzi, 2 august, o serie de recitaluri ineditede folclor românescşi muzicăstrăveche – repertoriu ce a reuşit să cucerească publiculşi sădepăşeascăbarierele culturaleşi lingvistice.

Repertoriul artistului a cuprins cântece populare româneşti ce marcheazăevenimente importante din viaţa omului (naştere, botez, căsătorieşi înmormântare). Spectacolele maestrului Grigore Leşe vor continua în cursul zilei de vineri, 3 august 2012, reflectând creativitatea poporului român şi reunind mai multe culturi al căror numitor universal este autenticitatea folclorului.

Maestrul Grigore Leşe este însoţit la EXPO 2012 de către Grupul Landîş(Lăcrămioara) din Sarichioi, Tulcea. Prin linii melodice eufonice şi maniere de interpretare străvechi, maestrul Grigore Leşe şi Grupul Landîs au reuşit să recreeze imaginea autentică a satului lipovenesc din vechime, intrând în armonie perfectă cu tema Pavilionului României care este conceput ca o călătorie în Delta Dunării.

Grupului Landîşa interpretat cântece de dragoste, religioaseşiceremoniale. Muzica interpretată astăzi la Pavilionul României s-a născut dinpoveştişi legende străvechi, iar datorită interpretării arhaice,ţărăneşti, este la fel de vie ca atunci când a prins viaţă.

22_Grigore_Lese„Am venit aici, în Coreea de Sud, de departe, dar prin structuri melodice simple suntem aproape unii de alţii. Avem acelaşi destin, pe alocuri aceleaşi principii, dogme creştine şi sisteme de valori. Prin muzică suntem uniţi şi nu travestim adevărul. Am venit la această expoziţie internaţională ca să reprezint un popor. Eu aduc aici o lume, o poveste, o cultură. Spectacolul este gândit pentru a fi în armonie cu tema evenimentului – apa", a explicat maestrul Grigore Leşe.

„Sunt şi eu un om pe lume, iar spectacolul susţinut în Coreea prezintă elemente importante din partea noastră a lumii, unde muzica se împlineşte şi are viaţă. Publicul coreean trebuie să ştie că oamenii din Carpaţi trăiesc în rost. (...). Spectacolul îl înfăţişez sub forma rotirii, când totul se regenerează. Folosesc ca instrumente tilinca, trişca, chemarea prin voce şi toaca – tămăduirea fiind realizată prin sunetul lemnului", a adăugat artistul român.

Zilele Culturii Româneşti la EXPO 2012 continuă, în perioada 3-5 august 2012, cu spectacole ale ansamblului artistic Crişana, din Oradea.Ansamblul, care are o tradiţie de peste 55 de ani, vine la EXPO Yeosu cu un repertoriu vast incluzând cânteceşi dansuri populare de pe întreg cuprinsul României din toate zonele etnofolclorice: Bihor, Oaş, Transilvania, Banat, Muntenia, Moldova sau Oltenia.

Zilele Culturii Româneşti se vor încheia cu spectacole ale ansamblului Harghita, care va fi găzduit de Pavilionul României în perioada 7-12 august 2012. Ansamblul Harghita păstrează, cultivă şi promovează bogatele tradiţii ale muzicii şi dansului popular transilvănean.

Informaţii suplimentare

România este prezentă la Expo Yeosu 2012 cu un pavilion conceput în jurul unicităţii şi importanţei ecologice a Deltei Dunării şi a fost a atras până în prezent peste600.000 de vizitatori. Tematica participării României la EXPO 2012 Yeosu evidenţiază în principal unicitatea Deltei Dunării, precum şi a zonelor protejate ale acesteia, generate de bio- şi etnodiversitate, în contextul dezvoltării durabile.

Expoziţia Internaţională din Yeosu, Republica Coreea se desfăşoară pe durata a 90 de zile, de pe 12 Mai până pe 12 August 2012. În cadrul expoziţiei, sunt prezente 104 ţări participante şi 6 organizaţii internaţionale, iar organizatorii EXPO estimează un număr de peste 8 milioane de vizitatori pe durata celor 3 luni de desfăşurare a manifestării.

Expoziţia se desfăşoară pe o suprafaţă de 25 ha în zona portului din Yeosu, oraş situat în centrul zonei de sud a Peninsulei Coreea. Tema expoziţiei de anul acesta este "The Living Ocean and Coast: Diversity of Resources and Sustainable Activities".

Comunicat de presa MAE

Comentarii (1)
1 Sâmbătă, 04 August 2012 18:19
HORGA MIHAI, Roman-ROMÂNIA
Grigoe Leşe e un brand românesc-exploziv,iar pentru cei
din Coreea,cred că va produce un efect,aidoma celui pe
care l-a avut Yma Sumak,odinioară...Felicitări!

Adaugă comentariu

Nume:
Email:
Comentariu:
  Cod de verificare, litere mari fără spaţii.
Cod de verificate:
  Cultura

Youtube şi Gândacul

Gandacul de Colorado

Gandacul de Colorado

Premiera muzicala in Colorado
Gandacul de Colorado

Ne gasesti si pe:

facebooktwitter

Comentarii site

Toate comentariile

banner_60_160

E-Connect Cadouri

econnect

Ce părere aveţi despre noul site Gandacul de Colorado?

 

 

 

 

 

 


  Rezultate

banner_160_600
  • Banner

Rubrici ziar

Ce rubrici noi aţi dori să conţină ziarul?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Rezultate

banner_160_600