1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

ICR, FIAT LUX !

PDF Imprimare Email

Scris de George Roca Duminică, 29 Iulie 2012 18:04

ICR_FIAT_LUX_xwbDistinşi prieteni!

Devenim din ce în ce mai confuzi! Pe cine să credem oare!? Am primit de curând (concomitent) două e-mailuri (vezi mai jos data şi ora trimiterilor!) în care se dezbate problema ICR şi a conducătorului ei!

Ei, acum vine dilema! Eu, aici în Australia, la Sydney, sunt total rupt de realitatea de acasă... Nu trăiesc „politica de matca" decât prin intermediul spaţiului virtual! Şi nu avem (încă!!!) niciun ICR pe teritoriul acestui continent ca... să mă edific. De aceea nu ştiu pe cine să cred, cu cine să agreez? Ataşez cele două mailuri, unul pro şi  unul contra! Poate cineva să facă lumină!? Cu argumente vă rog! Cu cine ţinem? Cu cine să votăm? Cu DA sau cu NU !? Care capră trebuie să piară? A domnului prim-ministru Ponta, sau a domnului preşedinte Băsescu!?

Notă: Vedeţi, d'aia avem noi încă regină acilea in Ţara Cangurului!

george roca

de trei decenii stabilit la

Sydney, Australia

marţi, 19 iunie 2012

------------------------------------

PS. Parol că acest e-mail nu este un sabotaj împotriva nici unei tabere! Doar vreau... Fiat Lux! Adică, să se facă lumină în această dispută... Să fim lămuriţi!

PS2. Desigur că am modificat adresele de mail ale celor două trimiteri pentru a nu se ascuţi săbiile...

------------------------------------

From: Pavili [email protected]

Sent: Monday, June 18, 2012 9:53 PM

Subject: Scrisoare deschisă Primului Ministru privind ICR

Către Guvernul României

Primului-Ministru, domnul Victor Ponta,

Organizaţia noastră, considerată de presă internaţională drept una dintre cele mai importante organizaţii culturale independente din Europa Centrală şi de Est, utilizează trei instrumente pentru promovarea culturii şi artei contemporane româneşti în întreaga lume: revista PAVILION (care apare de aproape 13 ani), BUCHAREST BIENNALE - Bienala Internaţională de Artă Contemporană Bucureşti, aflată la cea de-a cincea ediţie şi PAVILION - centrul pentru artă şi cultură contemporană, întâmplător situat peste drum de biroul dumneavoastră.

Prin această scrisoare deschisă, ne manifestăm indignarea şi consternarea faţă de adoptarea OUG 27/2012 prin care are loc trecerea, deloc lăudabilă, a Institutului Cultural Român de sub patronajul Preşedinţiei, sub cel al Senatului României. Argumentaţiile acestei decizii, de depolitizare a ICR, sunt puerile şi ridicole în contextul în care Institutul Cultural Român este singura instituţie românească care a reuşit promovarea valorilor autentice ale culturii româneşti în străinătate, neţinând cont de niciun criteriu sau argument politic. Decizia Guvernului condus de dumneavoastră afectează nu numai activitatea ICR, dar întreg spectrul artistic şi cultural românesc are de suferit, forţând actorii scenei culturale să devină slugile unui sistem politic imatur, bolnav, corupt şi îndreptat spre folosul propriu. Este evident că decizia de schimbare a statutului ICR este o decizie politică dar, vă rugăm, domnule Prim-ministru, ţineţi aceste jocuri murdare doar pentru scena politică din care faceţi parte.

Este inadmisibil şi iresponsabil ca după 22 de ani, viaţa publică românească să fie condusă sub semnul aceloraşi animozităţi politice, interese personale şi jocuri de culise. ICR este parte din EUNIC (reţeaua institutelor culturale din Uniunea Europeană), iar locul său aici este foarte bine stabilit şi câştigat pe drept. Conducerea ICR pune la dispoziţie publică un raport anual de activitate de unde puteţi afla toate detaliile legate de organizarea, funcţionarea, proiectele insitutuţiei, precum şi modul în care au fost folosiţi banii publici.

Prin această ordonanţă se produce o involuţie nepermisă a instituţiei, riscând ca aceasta să redevină un focar de promovare a valorilor discutabile, a unei culturi tradiţionale şi închistate în detrimentul accentului culturii contemporane. Dacă patronajul Preşedinţiei era doar unul simbolic, cel al Senatului este clar unul politic şi aservit unei decizii luate de o majoritate politică. De asemenea, formularea OUG 27/2012 dă posibilitatea ca viitorul preşedinte al ICR să fie membru al unui partid politic. Asemenea tentative au mai avut loc şi în trecut când conducerea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, apolitică la acea vreme, a fost înlocuită cu membri PSD.

Semnătura Ministrului Culturii, Mircea Diaconu, ataşată acestei OUG ne arată destul de clar poziţia şi direcţia spre care va merge acest minister sub conducerea domniei-sale, demonstrând că se apelează la răzbunări politice, nepotisme, favoritism, alocare discreţionară a banilor şi resurselor dar, cu părere de rău vă anunţăm, că de data aceasta nu vom mai sta cu mâinile în buzunare aşteptând o schimbare, ci vom proceda chiar noi la ea, prin toate măsurile legale posibile, începând cu contestatrea în justiţie şi terminând cu apelul la Curtea Costituţională.

Vă cerem să reveniţi fără întârziere asupra deciziei luate, să revocaţi OUG 27/2012 şi să atrageţi atenţia Ministrului Culturii că România nu este Teatrul Nottara. În felul acesta veţi dovedi că promisiunile dumneavoastră nu sunt la fel ca cele ale înaintaşilor nedemni de funcţia de Prim-Ministru şi că speranţele într-o stângă demnă şi coerentă nu sunt zadarnice.

În speranţa unei demne raţiuni,

prof. Eugen Rădescu

prof. Răzvan Ion

co-fondatori

co-directori

BUCHAREST BIENNALE - Bienala Internaţională de Artă Contemporană

PAVILION - jurnal de cultură şi politică

PAVILION - centrul pentru artă şi cultură contemporană

------------------------------------------

---------- Forwarded message ----------

From: "VIGIL" vigil...@yahoo.com

Subject: Patapievici, Băsescu, MR Ungureanu şi intelectualii cu PAPIONUL

Date: Jun 18, 2012 10:30 PM

"Papionul"  a devenit simbolul celor care urăsc, denigrează şi trădează România şi poporul roman. Printre figurile cele mai represzentative ale acestiui SIMBOL sunt Băsescu - cel cu flota şi cu munţii -, MR Ugureanu -cel cu cloşca cu pui adică cu tezaurul României şi doctorate în religii străine! şi fireşte Patapievici!...da-s mai mulţi!...în fruntea lor se afla Ungureanu cel ales de Băsescu să-i continue opera de distrugere a României!

Toţi cei care şi-au pus "papionul" să apere un denigrator al României şi poporului roman nu sunt diferiţi de cei mai sus menţionaţi! vai de mama lor de artişti! Mă întreb de ce intelectualitatea romana - dacă cumva România a avut şi mai are intelectualitate -  tăce!  LAŞITATE!

Vigil

material primit pe internet de la cunoscuţi, felicitări autorului:

Horia Roman Patapievici (născut 18 martie 1957 în Bucureşti) este un scriitor, fizician, filosof şi eseist român contemporan. Din anul 2005 deţine funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român. Este fiul lui Denis (Dionosie) Patapievici, ajuns după al doilea război mondial membru al Partidului Comunist Austriac, apoi al Partidului Comunist Român (PMR, la acea dată), director al Direcţiei Circulaţie Monetară la Banca Naţională şi reprezentant al României la CAER.

Şi acum, iată opiniile preşedintelui "Institutului Cultural Român" despre România şi români, despre Cultura şi limba română:

GEOGRAFIA ROMÂNIEI:

„Radiografia plaiului mioritic este că a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)

POPULAŢIA ROMÂNIEI:

„23 de milioane de omuleţi patibulari."

(din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 53)

„Un popor cu substanţă târâtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorâţi, maxilare încrâncenate, feţe urâte, guri vulgare, trăsături rudimentare."

(din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.34)

„Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 64)

LIMBA ROMÂNĂ:

„Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau... să o folosim numai pentru înjurături..." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.64)

ISTORIA ROMÂNILOR:

„În toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Când i-au lăsat romanii pe daci în formă hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o".

Demnitatea noastră constă în a ridica mereu gura zvântată iar ei reîncepeau: ne zvântam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfârşit.

„Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, având o băşică a udului mai mare (de, beţiile...) i-au dovedit."

(din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)

CULTURA ROMÂNILOR:

„Puturoşenia abisală a stătutului suflet românesc... spirocheta românească îşi urmează cursul până la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconşient, până ce mintea va fi în sfârşit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos."

(din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag49)

„Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC."

(Din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.56)

„România are o cultură de tip second hand"

a enunţat într-o emisiune televizată. (după Viorel Patrichi în Revista "Rost" nr.24/ 2005)

VIITORUL ROMÂNIEI:

„Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană."

(după Viorel Patrichi în Revista "Rost" nr. 24 / 2005)

CELE de mai sus se pot verifica în partea întâia a volumului "POLITICE" apărut în 1996 la Editura Humanitas. Citate şi în Revista "ROST" NR.24/ 2005.

Mai oameni buni!

Acest „intelectual" este plătit din banii noştri!!! şi în loc să pască undeva pe un câmp, el este preşedinte al Institutului Cultural Român.

Comentarii (1)
1 Luni, 30 Iulie 2012 20:31
Horga Mihai, Roman-Neamt
De departe se vede mai bine...sşa se spune!(departe de
zgură-si ură,că rimează)
Dv.,Dle George Roca, sunt convins că aveţi fler, instinct,educaţie, ca să alegeţi.Şi limbajul face parte
din educaţie,deci vedeţi cum se exprimă,ce cuvinte grele
injurioase,triviale,jignitoare,de prost gust,obscene,etc
foloseşte cineva,la adresa ţării care-l hrăneşte...
P.S.şi cei din ţară citesc ce li se dă...de undeva(sus)

Adaugă comentariu

Nume:
Email:
Comentariu:
  Cod de verificare, litere mari fără spaţii.
Cod de verificate:
  Cultura

Youtube şi Gândacul

Gandacul de Colorado

Gandacul de Colorado

Premiera muzicala in Colorado
Gandacul de Colorado

Ne gasesti si pe:

facebooktwitter

Comentarii site

Toate comentariile

banner_60_160

E-Connect Cadouri

econnect

Ce părere aveţi despre noul site Gandacul de Colorado?

 

 

 

 

 

 


  Rezultate

banner_160_600
  • Banner

Rubrici ziar

Ce rubrici noi aţi dori să conţină ziarul?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Rezultate

banner_160_600