George Cristian Maior: „România este o ţară în ascensiune, cu cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, o ţară implicată în procesele de reconstrucţie ale UE, dar şi un partener strategic al SUA care îşi ia în serios toate obligaţiile de securitate ce derivă din calitatea de membru al NATO.”

 

Pe data de 25 octombrie 2017, ambasadorul României la Washington DC, George Cristian Maior a fost invitat la Conferința Geopolitical Futures: Rising and Falling Powers. Separating Signal from Noise, organizată la Yale Club din New York. Ambasadorul României a vorbit în cadrul panelului Power Shifts in Europe, moderat de George Friedman, președintele și fondatorul Geopolitical Futures. Conferința a atras un interes ridicat din partea mediului de afaceri și a consultanților din medii politice, economice și financiare.

Moderatorul evenimentului, George Friedman a apreciat rolul semnificativ pe care România, alături de Polonia și alte state din regiune îl pot avea pentru securitatea şi prosperitatea zonei, evidenţiind evoluția pozitivă a țărilor din Europa Centrală și de Est caracterizate ca formând o zonă de emergenţă a oportunităţilor alcătuită din puteri în ascensiune.  

Ambasadorul României a prezentat tendinţele economice pozitive din ţara noastră, bazate pe o creștere economică solidă, forţă de muncă înalt calificată, infrastructură digitală complexă, generatoare de oportunități investiționale semnificative în domenii de importanță majoră precum energia sau tehnologia informației. „România este o ţară în ascensiune, cu cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, o ţară implicată în procesele de reconstrucţie ale UE, dar şi un partener strategic al SUA care îşi ia în serios toate obligaţiile de securitate ce derivă din calitatea de membru al NATO”, a declarat ambasadorul României. Ambasadorul George Cristian Maior a evidenţiat rolul central pe care îl va juca ţara noastră în procesul de reformă a Uniunii Europene. „România îşi asumă un rol consistent în consolidarea Uniunii Europene urmând să găzduiască în 2019 un Summit crucial pentru evoluţia Uniunii”.

Totodată, ambasadorul George Cristian Maior a subliniat importanța relației transatlantice și a parteneriatului strategic cu Statele Unite în asigurarea stabilității și securității regionale pe fondul riscurilor și amenințărilor de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.

“Securitatea frontierei estice a NATO presupune asigurarea unui factor credibil de descurajare, alocare a resurselor pentru apărare și dezvoltare a capabilităților necesare”, a declarat ambasadorul George Cristian Maior. În context, a subliniat eforturile României de creștere a resurselor alocate apărării la 2% din PIB în 2017, concomitent cu derularea de programe de achiziții militare substanțiale.

Ambasadorul României a mai punctat faptul că ”Alianța Nord-Atlantică se bazează pe solidaritatea generată de articolul 5 din Tratatul de la Washington, evidenţiind importanța demersurilor de implementare a deciziilor Summit-ului NATO de la Varșovia privind consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al alianței, precum și asigurarea întregului areal de la Marea Baltică la Marea Neagră.